Daytrading versus ‘buy and hold’ beleggers

We hebben in de vorige post gezien dat daytrading strategieën, zelfs degene die profiteren van een sterk stijgende trend, vaak minder dan de helft van de aangegane posities winstgevend sluiten. Zelfs die genen die profiteerden van de enorme stijgende trend in aandelen Microsoft (MSFT) in het decennium tot 2001.

De les daaruit was ook relatief simpel. Geef winnende posities een kans om te lopen (tenzij uw systeem een verkoopsignaal afgeeft uiteraard) en wees niet bang om verlies te nemen, ja doe dit zo snel mogelijk, om erger te voorkomen en nodeloos kapitaal vast te leggen.

Maar we zagen in het Microsoft voorbeeld ook nog iets anders, dit was een systeem dat eigenlijk maar weinig posities genereerde. Voor de daghandelaar slaapverwekkend en eigenlijk was er helemaal geen sprake van daytrading…

Een andere interessante vraag is hoe daytrading strategieën zich verhouden tot het klassieke “Buffett stijl buy and hold” beleggen. Immers, we kennen een aanzienlijk aantal enorm rijke investeerders die het met een Buffett achtige strategie enorm goed hebben gedaan en over een langere periode de markt hebben weten te verslaan, zoals Warren Buffett, George Soros, John Neff, Benjamin Graham, Peter Lynch en nog een aantal beroemde beleggers.

Bekende handelaren zijn er minder, en dit is een eerste veeg teken, al moet u in het achterhoofd houden dat ze er naar alle waarschijnlijkheid wel zijn, maar hun succesvolle handelsstrategieën als een zeer waardevol geheim koesteren. We hebben de Japanse legende Takashi Kotegawa ofwel BNF/J-Com man, een Japanner begin 30 waarvan gezegd wordt dat hij in acht jaar van $13.600 het werkelijk verbluffende vermogen van $153 miljoen heeft weten bijeen te handelen.

Desalniettemin eet hij de hele dag door instant soep uit plastic bekertjes en het duurste wat hij recent heeft aangeschaft is een Nintendo (ok, het waren er twee). Het zijn leuke verhalen, maar of het ook waar is, we weten het niet, en $150 miljoen is niet bepaald in de Buffett league, al heeft die laatste wel aanzienlijk meer tijd gehad om zijn vermogen bijeen te beleggen.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.