Hoe herkent de daghandelaar de belangrijke draaipunten?

De belangrijkste draaipunten in de koersbewegingen van aandelen (of andere financiële instrumenten) zijn de steun en weerstandsniveaus. De meesten zijn wel bekend met de termen weerstand en steun in technische grafieken waar de koersbewegingen van aandelen tegen het licht worden gehouden op zoek naar terugkerende patronen.

Een weerstand is simpel wat het woord zelf al suggereert, een niveau waarop de koersstijging moeite heeft om blijvend bovenuit te komen. Weerstanden identificeren we door naar koersbewegingen in het verleden te kijken en zien welke niveaus het aandeel moeite mee had om bovenuit te stijgen.

Er zijn vaak meerdere ‘pogingen’ nodig om een dergelijke weerstand te slechten, een gegeven dat voor daghandelaren interessant is omdat er gerede kans is dat de eerste paar pogingen mislukken. Een tijdelijke short positie is in dergelijke gevallen kansrijk. Als u dit van plan bent hanteer dan wel altijd een stop loss order, het zou zomaar kunnen dat de weerstand in één keer geslecht wordt, al gebeurt dat vaker niet dan wel, het niveau is niet voor niets een weerstand.

Het is ook niet onverstandig om tenminste een deel van een long positie te sluiten bij nadering van een sterk weerstandsniveau. De kans op een terugval is immers behoorlijk groot. U kunt één en ander zelf beschouwen in de grafiek van Ellie Mae (ELLI, een Amerikaanse hypotheek intermediair):

U ziet, net onder de $30 is er een sterke weerstand in de vorm van een ‘multiple top,’ een barrière die niet in één keer geslecht kan worden. U ziet ook dat winst nemen, of zelfs tijdelijk shorten, bij het naderen van deze belangrijke weerstand iedere keer een aardig rendement had opgeleverd, al moet u wel bedenken dat dit makkelijker is om achteraf te constateren.

Om een inschatting te maken van de kans dat de weerstand het ook de volgende keer weer houdt is het aan te raden om ook naar andere technische indicatoren te kijken, indicatoren die we in een vorig artikel al hebben besproken, zoals de RSI (relative strength index), de OBV (on balance volume), en de TVI (trade volume index).

Ook kunt u simpel het volume zelf beschouwen, dit geeft vaak extra informatie. Hoe groter het volume als het aandeel omhoog gaat, vooral als dit volume aanzienlijk groter is dan het gemiddelde, des te groter de kans dat de weerstand geslecht wordt. Maar bedenk, dit is een statistisch spel waarvan alleen iets zinnigs valt te zeggen over de kansen, niet over de uitkomst.

Dat wil zeggen, met hoog volume en gunstige indicatoren neemt de kans toe dat de weerstand wordt overwonnen, maar niets is gegarandeerd. Het hanteren van stop loss orders is dus altijd aan te raden voor als uw verwachtingen niet uitkomen.

Over steunniveaus vallen dezelfde zaken op te merken, maar dan omgekeerd. U ziet hieronder de grafiek van AZPN, een mooie stijgende trend met een duidelijke trading range, een trend ‘kanaal.’

De onderste stijgende lijn fungeert als steun, de bovenste als weerstand. U ziet dat het afgelopen half jaar lucratief was om de weerstand te verkopen (of zelfs te shorten), of om terug te kopen als de steun in zicht kwam. Maar, bedenk wel, lang niet alle aandelen laten een dergelijk mooi patroon zien, sterker nog, deze zijn betrekkelijk zeldzaam.

Wel is het vaak zo dat als een weerstand eenmaal is genomen, het dan vaak als steunniveau gaat fungeren. Zo zijn wij bijvoorbeeld benieuwd naar wat Atmos Energy Corporation (ATO) gaat doen:

U ziet, de sterke weerstand werd doorbroken in januari, en u ziet in het onderste gedeelte van de grafiek ook dat dit op hoog volume gebeurde, de kans dat we hier met een ‘break-out’ te maken hebben, het slechten van een belangrijke weerstand is daarmee aanzienlijk. In dat geval is de kans ook groot dat het oude weerstandsniveau als nieuwe steun gaat fungeren.

Daar zit ook wel een zekere logica in. Een uitbraak op hoog volume zuigt vaak veel nieuwe kopers in het aandeel, waardoor de koers verder wordt opgestuwd. Maar tenzij we hier met de volgende Apple of Google te maken hebben houdt deze stijging eens op, en valt het aandeel onherroepelijk terug op winstnemingen.

Als de koers het oude weerstandsniveau nadert zullen veel beleggers welke deze ‘break-out’ rit hebben gemist alsnog instappen, vandaar dat de oude weerstand vaak de nieuwe steun wordt.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen. 

Comments are closed.