Martin Schwartz, kampioen daytrading

We hebben het een vorige post gehad over beroemde investeerders, zoals Benjamin Graham and Warren Buffett. Deze investeerders hanteren vrijwel zonder uitzondering een lange termijn buy and hold strategie. We lieten u ook zien dat de voordelen van zo’n strategie zijn, deze zitten vooral in het principe van samengestelde interest, maar dat gaat pas over langere termijn echt werken.

Onontbeerlijk is natuurlijk ook het vermogen om de koopjes van de goedkope aandelen te kunnen scheiden, dat wil zeggen, die aandelen welke onterecht goedkoop zijn te kunnen identificeren.

We vroegen ons ook af waar de beroemde, en steenrijke daghandelaren zijn. Er is die Japanner die van ramen uit plastic bekers leeft, maar wat waar en wat mythe is van zijn handelswinst is moeilijk te zeggen. Duidelijker is wel de winst van beroemde daghandelaar Martin Schwartz, want die zijn gebaseerd op belastingaangiften.

Martin Schwartz, ofwel ‘Buzzy,’ zoals zijn bijnaam luidt, is waarschijnlijk de persoon die het meest verantwoordelijk is voor de opkomst van de daghandel door amateurbeleggers. Hij won het US Trading Championship in 1984, gehouden aan de Stanford University and bestaande uit negen ‘wedstrijden,’ door meer bij elkaar te handelen dan al zijn tegenstanders bij elkaar.

Eerder had hij zijn baan als financieel analist voor E.F. Hutton opgegeven en zich met $100.000 ingekocht als handelaar op de Amerikaanse beurs (direct acces trading was toen uiteraard nog niet toegankelijk voor de massa). In zijn eerste jaar verdiende hij $600.000 met zijn frenetische handel in futures, aandelen, en opties, volgens zijn belastingaangiften. Het jaar daarop verdubbelde hij dat.

Hij is uitgegroeid tot een legendarische daghandelaar, al moet hij het de laatste jaren wel rustiger aan doen vanwege medische problemen. Hij heeft een boek, genaamd “Pit Bull: Lessons from Wall Street’s Champion Day Trader” geschreven, valse bescheidenheid kan hem gezien de titel in ieder geval niet worden verweten.

In de discussie over de prestaties van handelaren versus investeerders merkte hij ooit het volgende op:

I always laugh at people who say “I´ve never met a rich technician”. I love that! It´s such an arrogant, nonsensical response. I used fundamentals for 9 years and got rich as a technician.

Het is duidelijk dat het veel snellere handelsgebeuren Schwartz veel beter ligt, en dat zou ook voor u kunnen gelden. Schwartz heeft een hele serie one-liners die eigenlijk veel van de essentie van de daghandel vatten, vandaar dat we er nog een paar voor u hebben:

Trading must be addressed as a profession, because if you do not treat it as such, those who do will separate yourself from your money very quickly.

The most important change in my trading career occurred when I learned to divorce my ego from the trade.

Before you can go out on your own, you have to master your ego and realize that being profitable is more important than being right.

Maybe when it gets so bad that you want to puke, you probably should double your position.

The most important thing about making money is not to let your losses get out of hand.

One of the great tools of trading is the stop, the point at which you divorce yourself from your emotions and ego and admit that you´re wrong.

By preserving your capital through the use of stops, you make it possible to wait patiently for a high-probability trade with a low-risk entry-point.

We zien hier weer de elementen die we in voorgaande afleveringen hier al hebben besproken, het belang van discipline, het uitschakelen van gevoelens, en vooral het snel sluiten van verliesgevende posities door gebruik te maken van de stop loss. Schwarz is echter ook redelijk atypisch in zijn handelsstrategie:

Most books on trading say that you only have to be right three or four times out of ten if you cut your losses quickly and let your profits run. That doesn´t work for me. I cut my losses quickly, but I take my profits just as quickly. I need to be right seven or eight times out of ten.

Hij sluit zowel zijn winnaars als zijn verliezers zo snel mogelijk, en is dus eigenlijk meer een scalper. Wat dreef Schwartz? Hij wou de ‘middle-class hell’ van zijn vader ontsnappen. Zijn vader had een serie weinig interessante banen, een hypotheek, en constante geldzorgen, ondanks dat het gezin geen armoede kende. Wat Schwartz wou was vrijheid en onafhankelijkheid, hij was ook niet gelukkig in zijn baan als financieel analist, ondanks het feit dat dit relatief goed betaalde.

Wat hem ook hielp was zijn militaire gewoonte (hij is marinier geweest) om altijd een logboek bij te houden, dit is onontbeerlijk voor een objectieve analyse van het eigen handelsgedrag en het ontdekken van systematische fouten.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.