Scalpen bij daghandel ✓ Daytrading beleggen

Scalpen is een populaire daghandel strategie, bijna de menselijke variant van ‘high frequency trading’ (HFT), gecomputeriseerde automatische trading waar elke milliseconde telt. Zo extreem is scalpen nu ook weer niet, maar het is zeker de daghandel strategie met de kortste tijdshorizon.

Wat is scalpen?

Simpel gezegd is het een strategie die zo vaak mogelijk posities aangaat om deze met een kleine winst zo snel mogelijk te sluiten. Scalping is gebaseerd op de aanname dat een ingezette beweging tenminste enige continuïteit laat zien.

Wat onontbeerlijk is, is een goede exit strategie. U gaat posities aan voor een betrekkelijk geringe winst, aangezien de bedoeling is om de positie zo snel mogelijk te verlaten om deze vele malen te kunnen herhalen. Het is dan zaak om verliezen zo snel mogelijk af te kappen, want met deze strategie kan één enkele verliesgevende strategie meteen een hele rits winnende trades teniet doen.

Scalping is dus bijna het tegenovergestelde van de strategie om winnende posities te laten lopen, maar dat maakt het des te noodzakelijker verliesgevende posities direct af te kappen. De strategie behelst daarom ook dat het percentage winnende trades groter is, omdat de winst per trade normaal gesproken betrekkelijk miniem is.

Het is dus gebaseerd op een trade-off tussen de omvang van de winst per trade en de hoeveelheid winnende trades. Scalping heeft wel een aantal voordelen:

  • U bent minder vatbaar voor ‘zwarte zwanen,’ plotselinge en onverwachte gebeurtenissen die het aandeel, of de markt als geheel, negatief beïnvloeden, simpel omdat u heel strakke stop loss orders hanteert en uw posities voor hele korte tijd aanhoudt.

  • Het is makkelijker om kleinere winsten te behalen. Aandelen zijn voortdurend in beweging en de daghandelaar zoekt juist de meest volatiele aandelen om de handelen.

  • Kleinere bewegingen zijn frequenter dan grotere bewegingen, u krijgt dus meer kans om te handelen.

Er zijn voldoende daghandelaren die met scalpen hun brood verdienen en het als hun belangrijkste of zelfs enige strategie gebruiken. Ze handelen soms wel honderden keren per dag (er is in dat geval inderdaad wat voor te zeggen om een software programma het werk te laten doen).

Onontbeerlijk is een zogenaamde direct access broker, zoals Lynx.nl om de trades zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren. Ook dient u grafieken met één minuut interval te gebruiken om heel korte termijn patronen en draaipunten te kunnen identificeren. Level II, welke de diepte van het orderboek weergeeft en ’times and sales,’ de print van de uitgevoerde orders (de omvang en tijd van uitvoering) zijn ook noodzakelijke instrumenten.

Scalpen is ook interessant als aanvullende strategie. Het meest voor de hand liggende geval is om te gaan scalpen als de markt geen richting heeft, en er dus geen langere trends te ontwaren zijn om van te profiteren. Kortere trends zijn er eigenlijk altijd wel. Ook kan het onder de paraplu van langere termijn posities, zodat u de kosten van de aanschaf van deze posities kunt drukken.

Hoe gaat dat in zijn werk?

  • U neemt een positie in een bepaald aandeel (of ander financieel instrument) voor de langere termijn (bijvoorbeeld een ‘swing’ trade, een positie voor enkele dagen tot enkele weken).

  • U scalpt de kortste trends met de bedoeling de kosten van de langere termijn positie te reduceren.

Drie soorten scalpen

U kunt zelf proberen om voor ‘market maker’ te spelen door tegelijkertijd aan de bied en aan de laat kant te gaan staan met een order. Dit is een moeilijke strategie die alleen werkt bij aandelen die niet van hun plaats komen, en bovendien concurreert u direct met de bestaande professionele market makers, een betrekkelijk ongelijke strijd, dunkt ons. Het enige voordeel wat u zou kunnen hebben is dat u mogelijk met minder winst tevreden bent dan de professionele partijen.

Een tweede strategie werkt alleen als u een strategie heeft, dat wil zeggen, u heeft met enige zekerheid een richting ontwaard waarin het aandeel zich beweegt. U neemt dan grote posities in voor een kleine winst. Voorwaarde is wel dat het aandeel voldoende liquide is, u moet makkelijk, direct en zonder de prijs te beïnvloeden in en uit het aandeel kunnen stappen met 3000 of wel 10000 aandelen tegelijk.

De derde strategie is het meest traditioneel. U handelt in een vast aantal aandelen op basis van signalen gesignaleerd door u (of door uw handelssysteem), en sluit de positie zo gauw het eerste exit signaal is bereikt, vaak dichtbij de 1:1 risk/reward ratio, dat wil zeggen, net zoveel boven de koers waar de positie was aangegaan als u de stop loss er onder heeft geplaatst (dit is natuurlijk omgekeerd in een short positie).

Maar vergeet u niet, voor al het scalpen is een strakke exit in de vorm van een stop loss onontbeerlijk.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.