Het Belang van de Stop loss ✓ Daghandel

Stop loss orders zijn doorgaans een must, maar als u uw positie aanhoudt na afloop van de handelsdag dan kan de stop loss voor een probleem zorgen bij de opening de volgende dag. Met enige regelmaat gappen aandelen naar beneden of boven, dat wil zeggen dat ze bij opening nogal ver van de slotkoers kunnen openen, om gedurende de dag toch weer naar die slotkoers toe te bewegen.

Er is namelijk een gezegde dat luidt dat amateurs de opening beheersen terwijl professionals de dagsluiting verzorgen. Dit wil zeggen dat de opening, waar heel veel orders samenballen, met enige regelmaat een irregulier karakter heeft die gedurende de dag van haar irregulariteit wordt ontdaan.

In een dergelijke gap is het heel goed denkbaar dat uw positie wordt geliquideerd, terwijl dat minder handig is omdat de koers zich dus vaak relatief snel herstelt van die gap. We zouden u daarom dan ook willen aanraden bij posities die u meerdere dagen aanhoudt om de stop loss te verwijderen voor opening de volgende dag.

U kunt de handel de eerste vijf of vijftien minuten aankijken en een nieuwe stop loss order plaatsen net onder het zich vormende handelsinterval, of u kunt op zoek gaan naar draaipunten. Gezien de korte termijn van de handel kunnen dit simpele draaipunten zijn zoals de laagste of hoogste koers van de afgelopen 5 of 15 minuten.

Bedenk echter wel dat de gouden regel van de dagehandel is dat u uw aandeel niet te veel ruimte kunt geven om naar beneden weg te lopen. Hoe korter uw tijdshorizon, des te strakker een stop loss moet worden gehanteerd of, ter vervanging van een harde stop loss kunt u ook overwegen om waarschuwingskoersen te zetten. Deze signaleren wanneer ze geraakt worden, maar verkopen niet automatisch.

Echter, handelen met een stop loss heeft nog een ander mogelijk voordeel, het kan voorkomen dat u al te ’trigger happy’ bent en de positie al sluit voordat ze de kans heeft gekregen om voor u te werken. Weliswaar is winst winst, en daar is nog nooit iemand armer van geworden, maar het is bij de daghandel de bedoeling om de winnaars kans te geven te gaan lopen, terwijl de verliezers zo snel mogelijk moeten worden afgekapt.

Het hanteren van een stop loss kan beide helpen. Het kapt verlies direct af, maar geeft u ook de rust welke veel daghandelaren nodig hebben om een positie de kans te geven resultaat op te leveren.

Hou een logboek bij

Dit is een must, een fantastisch idee. Het doel is te leren van uw fouten. Verzamel zoveel mogelijk informatie over uw trades. Wanneer zijn ze aangegaan, met welk doel, wat deed de markt op dat moment, hoe meer informatie, des te beter. Al gauw zal blijken dat sommige strategieën minder goed werken.

Elke keer als ik BIDU tade verlies ik geld? Mijn ochtend trades gaan een stuk beter dan mijn middag trades? Mijn pullback trades gaan over het algemeen goed, maar mijn breakout trades veel minder?

Hou naast de excel spreadsheet ook een logboek bij met commentaar. U kunt hier veel van leren. Wij wensen u een succesvolle handel!

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Tags:

Comments are closed.