Verliezen om te winnen bij Daytrading

Daytraden lijkt een makkelijke manier om geld te verdienen, maar er zitten toch behoorlijk wat adders onder het gras. We hebben het in deze site al gehad over het ontwikkelen van een handelsstrategie, en het compromisloos vasthouden daaraan. Dat vergt discipline, discipline die erg moeilijk op te brengen is omdat u uw gevoel dient uit te schakelen. Ook moet u zich bewust zijn van allerlei onbewuste impulsen en gevoelens welke uw doen en laten op de financiële markten negatief kunnen beïnvloeden, zoals we in de vorige post hebben gezien.

En dan is er nog het volgende. Hoe gaat u met uw verliezen om? Wellicht het moeilijkste en belangrijkste in de daghandel is om te accepteren dat niet elke positie resulteert in winst. U gaat verliezen maken. Niet iedereen kan daar tegen. Het wordt natuurlijk een andere zaak als u alleen, of overwegend verliezen maakt. In dat geval kunt u beter een andere activiteit zoeken, dat moge duidelijk zijn. Maar we hebben het niet over handelaren die er helemaal niets van bakken.

Waar we het over hebben is dat het zaak is om u psychologisch voor te bereiden op het feit dat u verliezen dient te accepteren. We hebben het hier over individuele posities, niet over wat de balans van uw handelsactiviteiten zegt over de periode van een maand. Niet iedere positie leidt tot winst, sterker nog, doorgaans is het zo dat een meerderheid van de trades die u aangaat verliezen opleveren.

Dat klinkt cru, maar neem het aan van de pro’s. We weten bijvoorbeeld allemaal dat handelen tegen de trend in geen goed idee is. Maar zelfs handelen met de trend mee is geen garantie dat elke positie, of zelfs maar een meerderheid van de aangegane posities, ook winstgevend kunnen worden gesloten.

Perry Kaufman, de auteur van “A Short Course in Technical Trading” zegt dat zes of zeven van de 10 aangegane posities tot verliezen leiden. Desalniettemin behoren trendvolgende handelsstrategieën tot de beste die er zijn. Ze leiden niet tot mega winsten, maar zijn wel beter dan de meeste andere daytrading strategieën.

Echter, al die kleine, en een enkele groter verlies worden goedgemaakt door enkele grote winsten. Het is dan wel zaak die te laten lopen, precies het omgekeerde van wat veel handelaren plegen te doen. Een en ander valt te illustreren met het opgooien van een muntstuk. Stel dat we dat duizend keer doen. De helft van de tijd maken we verliezen. De helft daarvan hebben we twee keer verlies op rij.

Als we 1000 keer een munt op gooien kunnen we volgens de kansberekening slechts een serie van 10 keer kop of tien keer munt achter elkaar verwachten. Met andere woorden, in duizend handelsdagen (pak hem beet vier jaar) kunt u verwachten dat u tien verlies dagen achter elkaar scoort.

Dat wil zeggen, als de kansverdeling van daghandel overeenkomt met het opgooien van een munt. Maar dat is niet het geval, want markten zijn niet zo willekeurig als het opgooien van een munt. In markten is er bijvoorbeeld sprake van trends, waar we van kunnen profiteren als we ze hebben geïdentificeerd. Maar zelfs dan moeten we rekening houden met verliesgevende posities.

Want zelfs binnen een trend zijn er kortere termijn willekeurige bewegingen of, aanzienlijk ernstiger vanuit ons perspectief, trendbreuken. Dat is ook precies waarom het volgen van de trend lang geen garantie is op succes in iedere positie, of zelfs maar een meerderheid van uw posities.

Volgens Thomas Stridsman, de auteur van “Trading System That Work” en Trading Systems and Money Management,” is het beter om uw prestaties te beoordelen over een periode, van weken of zelfs maanden (wij denken aan één maand). Dat haalt de druk van de ketel om van iedere positie een winnende positie te maken en maakt het psychologisch makkelijker verliesgevende posities op tijd te sluiten. Wij denken dat dit erg goed advies is.

De hierboven al aangehaalde Perry Kaufman heeft laten zien dat zelfs in een aandeel met een ijzersterke stijgende trend, zoals Microsoft (MSFT) in de tien jaar tot januari 2001. Hij gebruikte het 80-daags voortschrijdend gemiddelde om aan en verkoop punten te genereren. Dit systeem genereerde 88 posities (zowel long als short), maar slechts 36 hiervan (41%) waren winstgevend.

Dat klinkt dramatisch, maar niet volgens Kaufman, die beweert dat dit juist een mooi resultaat is voor een handelssysteem. De meeste handelsstrategieën genereren zo’n 35% succes. John Murphy, auteur van “Technical Analysis of the Financial Markets” valt hem bij, volgens hem zijn zo’n 60% van de posities van zelfs professionele handelaars verliesgevend.

Dit lijken heel sombere statistieken, hoe is het mogelijk om geld te verdienen als 60% van de posities die u aangaat verlies opleveren? Wellicht het belangrijkste element hier is dat u verlies nemen als iets normaals gaat beschouwen, en de barrière die veel handelaren hebben om verliesgevende posities te sluiten gemakkelijker kunt nemen.

Veel handelaren hebben hier moeite mee, omdat ze hiermee een papieren verlies in een daadwerkelijk verlies transformeren. Maar deze ‘day of reckoning’ komt vroeger of later toch, en u kan beter verliesgevende posities zo snel mogelijk sluiten om erger te voorkomen en kapitaal voor langere tijd vast te leggen.

Een ander punt is om uw winnaars een kans te geven te lopen, tenzij u scalpt, een strategie die erop gericht is zo veel mogelijk trades uit te voeren door ze bij winst zo snel mogelijk te sluiten (maar, uiteraard, ook bij verlies!) Immers, als meer dan de helft van uw posities verlies oplevert dan kunt u alleen een positief rendement genereren als de winnaars aanzienlijk meer winnen dan de verliezende posities aan verlies genereren.

Wees dus niet te bang om verlies te maken, het hoort erbij.

Meer informatie: Daytrading en daghandel

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.