Kunt u als eeuwige contrarian geld verdienen met daghandel?

U kent ze wel, beleggers die altijd tegen de stroom in beleggen, gaat de markt omhoog dan vinden ze het onzin en voorspellen ze dat de markt ieder moment zal kunnen keren, en omgekeerd. Wellicht herkent u uzelf. Sommige mensen zijn nu eenmaal tegendraads. Maar helpt dit ook met de daghandel?

Welnu, een eerste iets wat opvalt is dat voor iedere transactie er een tegenpartij is, er is dus altijd een contraire partij, gezien de dominante trend. Als de markt (of het financiële instrument in kwestie) stijgt, dan zijn de verkopers contrair, daalt het, dan zijn het de kopers. Maar is het mogelijk om geld te verdienen door altijd contrair te zijn aan de dominante trend?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eigenlijk opinie en acties scheiden. Als u altijd maar op uw opinies handelt dan moet het antwoord waarschijnlijk nee luiden. Maar er zijn ook handelaren die de zaken weten te scheiden, en niet altijd op hun opinies handelen. Opinies en sentiment zijn namelijk gevaarlijke vijanden in de daghandel.

Dit is waarom het zo belangrijk is om een handelsstrategie te hebben en daar gedisciplineerd aan vast te houden. Dat is de beste garantie dat opinies en emoties kunnen worden uitgeschakeld want het handelen op sterke emoties of opinies kan een dure grap zijn. De markt kan het immers veel langer bij ‘het verkeerde eind’ hebben dan u het zich kunt veroorloven om het bij het juiste eind te hebben, zoals het gezegde gaat.

Het is veel handiger om met de markt mee, dat wil zeggen, met een trend te handelen, dan er tegenin. Maar trends hebben niet het eeuwige leven en alertheid op signalen van een trendbreuk is een must. We kunnen dis zeggen dat u de trend moet handelen, zelfs als u niet in die trend gelooft. Trends maken het mogelijk voor de meeste handelaren om geld te verdienen want trends kunnen lange tijd aanhouden.

Gezien het feit dat individuele daghandelaren vanwege hun relatieve omvang ten opzichte van de markt doorgaans posities kunnen aangaan en sluiten zonder de markt te beïnvloeden maakt het tegen de trend in handelen niet noodzakelijk. Hoe herkennen we trends? Ook dat is niet zo ingewikkeld. Een stijgende trend is simpel een situatie waarin het financiële instrument hogere topkoersen, maar ook hogere laagste koersen neerzet (en een dalende trend laat lagere top en laagste koersen zien).

Na een nieuwe top kan het instrument best terugvallen, als deze terugval maar binnen de vorige laagste koers blijft, anders zijn er ernstige reden om aan te nemen dat de trend wordt gediscontinueerd. Dit valt goed te zien als u trendlijnen aanbrengt in uw grafieken. Deze dienen door de hoogste en laagste koersen worden getrokken. Zie onder voor een mooie stijgende trend in het aandeel AO Smith Corp (AOS):

U ziet ook de trendlijnen in deze heel nette grafiek, en het lijkt er zelfs op dat er iets van een uitbraak gaande is in januari 2013. Dit is overigens wel een heel lange trend, van ruim een half jaar. Voor de daghandel is dit slechts nuttige achtergrond informatie, en dan eigenlijk alleen nog als we dicht aan de onderkant of bovenkant van het trendkanaal zitten (mooie entry of exit punten), anders geeft het betrekkelijk weinig informatie voor de daghandelaar.

Gelukkig zijn er vaak ook kortere trends te bespeuren in grafieken van een dag of een paar dagen. U kunt veelal de frequentie van de candlesticks instellen in uw real-time grafiek (een onontbeerlijk instrument voor de daghandelaar). Het belangrijkste signaal voor een trendbreuk is als er geen nieuwe top of hogere laagste koers wordt neergezet, maar er zijn ook andere mogelijke signalen, en technische handelaren beschouwen veelal een veelheid van signalen waarbij iedere handelaar zo’n beetje z’n eigen methode heeft ontwikkeld waar hij vertrouwen in heeft. Een echte trendbreuk wordt doorgaans door meerdere signalen aangegeven.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.