Daytrading strategieën aanpassen aan marktopstandigheden

De meeste daytraders zijn comfortabel met een bepaalde strategie van handelen, maar een probleem is dat deze strategie het beste werkt onder bepaalde marktomstandigheden. Dat plaatst de daytrader voor een dilemma, wachten op die bepaalde marktomstandigheden of moet hij zich andere strategieën eigen maken die het in andere marktomstandigheden goed doen, zodat hij veel meer mogelijkheden krijgt om te handelen.

Wat zijn de verschillende strategieën? Grosso modo zijn dit er drie:

  1. Scalping

  2. Trending

  3. Ranging

Scalping behelst het uitvoeren van een veelheid aan orders met de poging (een vaak minieme) winst per order te behalen en de positie zo snel mogelijk te sluiten. Professionelere partijen hebben hier automatische software voor en kunnen ook als semi-marktet maker fungeren door binnen de bied- en laatkoersen te opereren, maar dit is voor de gemiddelde daytrader niet weggelegd.

Trending is simpel het meeliften op een trend welke de daytrader via haar eigen methodes en indicatoren heeft menen te ontwaren.

Ranging is die methode van handelen welke zich afspeelt binnen de bandbreedte van steun en weerstandsniveaus van een aandeel (of de markt als geheel) en is eigenlijk precies het tegendeel van trending, want er is geen sprake van een trend.

Zelfs gedurende een typische handelsdag kan de slimme  daytrader gebruik maken van het feit dat verschillende dagdelen vaak een verschillend karakter hebben, waarbij vaak een wisseling van handelsstrategie voor extra rendement kan zorgen. Doorgaans is ’s ochtends de meeste volatiliteit, en daarom is het gebruik van een trending strategie voor de ochtend vaak het beste, omdat hier vaak de grootste en/of snelste bewegingen worden gemaakt.

Dan hebben we de tijd tussen 11 en 1 waarop veel professionele partijen gaan lunchen. Vaak is de markt gedurende deze tijd relatief rustig, de bewegingen zijn minder heftig en er is minder volume. Het grote geld jaagt de koersen geen bepaalde richting op. Een ranging strategie is in een dergelijke markt beter dan een trending strategie, simpel omdat er vaak helemaal geen trend valt te bespeuren.

Het beste kunt u proberen gevoel te krijgen voor de range, en pas posities innemen (of sluiten) op, of zelfs licht buiten de range. Worden deze range uitersten niet bereikt dan handelt u niet. Als de handelaars terug zijn van de lunch gebeurt het regelmatig dat de trading range wordt verlaten, en er een nieuwe trend wordt neergezet. Dit kan snel en agressief en onaangekondigd gebeuren, het is dus zaak om verliesgevende posities zo snel mogelijk te sluiten.

We kunnen een en ander als volgt samenvatten:

  • ’s Ochtends: het agressief in de trend stappen is vaak de juiste strategie, maar doe dit wel met behoorlijk korte stop loss, het eerste half uur wordt niet voor niets amateur uur genoemd, de markt wil nog wel eens draaien

  • Lunch: weest u conservatief, gebruik waar mogelijk de trading range, maar alleen de uitersten

  • Middag: wees alert voor mogelijke break-outs (uit de trading range) en speel daar op in, maar sluit verliesgevende posities zo snel mogelijk.

Echter, deze indeling is te schematisch en de markt een te onvoorspelbaar beest om zich aan een dergelijke nette indeling te houden. Waar u vooral op moet letten is wanneer de markt overgaat van trending naar ranging, en omgekeerd en dan dient u uw handelsgedrag daaraan aan te passen.

Het is handig (eigenlijk onontbeerlijk) voor de daghandelaren om daytrading software te hebben met real-time grafieken, waar u zelf steun, trend, een weerstandslijnen in kunt trekken. Deze helpen namelijk om de overgang van trending naar ranging (of omgekeerd) sneller te identificeren. Een ideaal platform hiervoor is bijvoorbeeld het handelsplatform van LYNX.

Eén en ander moge blijken uit de onderstaande grafiek:

U ziet in de grafiek (van GE, General Electric) dat er ’s ochtends een agressieve trend was op relatief hoog volume, dat nog oploopt als de trend zich versnelt. Dit moge al een behoorlijke indicatie zijn van een zogenaamd ‘bandwagon’ effect, meer handelaren hebben een trend bespeurd en springen op de rijdende kar (bandwagon).

Tegen lunch, zo om een uur of 11, staakt de trend en gaat het aandeel verder in een duidelijke tradingrange. Het volume neemt af, en de waarschijnlijkheid van valse break-outs neemt toe (we zien er eentje om 11:30u, maar de koers valt vrijwel direct terug). U moet nu minder agressief te werk gaan, en rustig uw kansen afwachten totdat de markt een duidelijk signaal afgeeft.

Dit gebeurt vlak na 13:00u, als de  daytraders terug komen van de lunch wordt de tradingrange verlaten. Het volume is echter laag, er is dus weinig reden om deze trend onmiddellijk te volgen. Als u nog long was had u uw posities wel moeten sluiten. U ziet hoe het trekken van trend, steun, en weerstandslijnen u helpen het karakter van de markt te bepalen, en de daarbij best passende daytrading strategie in te zetten. Volume is daarbij ook een onontbeerlijke indicator.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.