De verschillende strategieën bij daghandel

In een eerder artikel hebben we de vier verschillende daghandel strategieën besproken, te weten:

 • Scalpen. Het onmiddellijk verkopen nadat een winst is geboekt, met als oogmerk dit vele malen per dag te herhalen.

 • Fading. Het shorten van aandelen na een snelle opwaartse beweging, gebaseerd op de aannames dat het aandeel ‘overbought’ is, dat veel vroege kopers winst zullen nemen en dat veel resterende kopers schrikken van een daling en ook gaan verkopen.

 • Dagelijkse keerpunten vinden. De bedoeling is om te profiteren van de dagelijkse volatiliteit van het aandeel, proberen om de laagste of hoogste koers te identificeren, een positie in te nemen en deze te sluiten bij het volgende keerpunt.

 • Momentum. Een strategie die gebruikmaakt van nieuws of een door hoog volume gedragen sterke trend, totdat er tekenen komen dat de trend gaat keren.

Wat opvalt is dat deze strategieën eigenlijk alleen verschillen in de manier waarop de trade wordt gesloten, niet de mogelijke beginpunten van de trade. Dat wil zeggen, de meeste daghandelstrategieën beginnen op vergelijkbare manier, op zoek naar vergelijkbare interessante punten om een positie te openen.

In dit artikel onderscheiden we vijf verschillende manieren om deze beginpunten te vinden:

 1. De trend is uw vriend

 2. Koop sterke aandelen in een uptrend, zwakke aandelen in een downtrend

 3. Wees geduldig, wacht op de pullback

 4. Neem winst

 5. Als de markt keert, neem de benen

De trend is uw vriend

U kunt overwegen om uw daghandel te beperken tot u een intra-dag uptrend ontdekt in een van de financiële instrumenten die u volgt. Deze strategie heeft een betrekkelijk laag risico, maar er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Trends duren niet eeuwig en het is niet eenvoudig om een trend te identificeren die nog maar net is begonnen.

Het trekken van trendlijnen in de koersgrafiek kan helpen om goede entree- en exitkoersen te identificeren. Wanneer u een trend heeft ontdekt: open een positie, plaats een stop-loss voor als de trend er onmiddellijk mee ophoudt en maak van de trend uw vriend. Dat wil zeggen, verlaat uw positie pas als de trend ermee ophoudt.

Koop sterke aandelen in een uptrend en verkoop zwakke aandelen in een downtrend

In deze strategie begint u met het selecteren van aandelen (of ETF’s) die correleren met de index en vervolgens welke de zwakke en de sterke aandelen zijn. De sterke aandelen gaan vaak meer omhoog dan de index. Als de index terugvalt is de daling bij de sterke aandelen vaak minder (of er is zelfs helemaal geen daling). Bij zwakke aandelen is het precies andersom. Deze gaan extra omlaag als de index zakt, maar stijgen weinig bij een stijgende index.

Van deze wetenschap kunt u gebruikmaken door sterke aandelen te kopen als de index stijgt en zwakke aandelen te shorten als de index daalt. Vaak is het zelfs zo dat hele sectoren sterk of zwak zijn, dat geeft u een ruime keuze.

Wees geduldig, wacht op de pullback

Trendlijnen vormen vaak goede entreepunten. Probleem is dat een net gevormde trend moeilijk te identificeren is. Een optie om dit probleem te omzeilen is door te wachten totdat de koers weer terug is bij de trendlijn. Voor een longpositie, wacht totdat de koers weer gezakt is tot de trendlijn. Deze zal vaak support geven.

Vergeet niet een stop-loss in te zetten iets onder de trendlijn, want het is mogelijk dat een punt dat een goede entreepunt lijkt, een valse is.

Neem winst

Wat we willen als daghandelaren is winst uit onze trades. Als we een positie aangaan, en deze wordt winstgevend, dan ontstaat er een ‘papieren winst,’ een winst die nog niet gerealiseerd is. Er is veel voor te zeggen om papieren winsten om te zetten in daadwerkelijke winst door de positie te sluiten. U bent dan in ieder geval een eventuele omkering van de trend voor. “Winst is winst,” of “van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden” zijn gezegdes die er niet voor niets zijn.

U kunt bijvoorbeeld de volgende twee regels hanteren:

 • In een uptrend (longpositie): neem winst als de koers iets boven de voorgaande top uitkomt

 • In een downtrend (shortpositie): neem winst als de koers iets onder de voorgaande low uitkomt

Als de markt keert, neem een pauze

Het komt dikwijls voor dat er geen trend te bespeuren is. De markt beweegt zijwaarts, doelloos. U kunt dan gebruik maken van de trading range. Trek hiervoor in de grafiek horizontale lijnen en wacht totdat de koers van deze niveaus opveert of terugveert om respectievelijk long-, dan wel shortposities in te nemen. Als er geen duidelijke trend of trading range is, heeft het geen zin om posities in te nemen. Neem geen positie in om het positie innemen, er dient wel een idee achter posities te zitten.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.