Geschikte aandelen voor de daghandel

De criteria waaraan financiële instrumenten moeten voldoen om ze geschikt te maken voor de daghandelaar zijn niet erg ingewikkeld:

Liquiditeit: het financiële instrument (meestal een aandeel, maar ook futures worden veel gedurende de dag verhandeld) moet bovenal liquide zijn, dat wil zeggen dat het makkelijk is om het aandeel te kopen en te verkopen, zonder dat dit de prijs van het aandeel beïnvloedt. Aandelen van de grotere bedrijven zijn normaal gesproken meer liquide (tenzij de insiders een groot gedeelte in handen hebben), en hebben ook een geringere spread (het verschil tussen bied en laat koersen).

Volatiliteit: een aandeel dat nauwelijks van zijn plaats komt is hoogstens geschikt om te scalpen, we prefereren aandelen die volatiel zijn gedurende de dag, dan kunnen er mooie ritjes mee worden gemaakt.

Prijs: Aandelen onder de $10 zijn goedkoop voor een reden, en technische analyse heeft vaak minder vat op dergelijke aandelen. Dit maakt navigatie gedurende de dag aanzienlijk moeilijker, omdat de bewegingen willekeuriger zijn. Het is daarom beter om de daghandel te beperken tot aandelen die zeker $20 of meer doen, want zelfs tussen de $10 en de $20 per aandeel wil technische analyse het nog wel eens laten afweten.

Aandelen die aan deze voorwaarden voldoen zijn bijvoorbeeld aandelen uit de financiële sector, zoals Bank of America (BAC) of de sociale media, zoals Facebook (FB) of LinkedIn (LNKD). Dit zijn zeer liquide aandelen en bovendien is er voldoende onzekerheid en uiteenlopende meningen over de toekomst van deze bedrijven om ook voor de nodige volatiliteit te zorgen.

Bij Bank of America is de koers wel wat laag ($11), maar het fonds is dusdanig liquide (165M aandelen per dag) dat dit geen bezwaar is. De sociale media aandelen zijn onderhevig aan zeer uiteenlopende meningen betreffende hun financiële toekomst. Kunnen zij hun enorme gebruikersbasis omzetten in klinkende munt? Uiteenlopende meningen is goed voor de volatiliteit. Banken hebben daar overigens ook mee te maken, vanwege de uiterst complexe financiële structuren.

Daghandel: een paar handige indicatoren
Een handig instrument om te bepalen welke kant een aandeel opgaat is de TVI, ofwel de trade volume index. De TVI meet de geldstromen in en uit het aandeel, gebaseerd op het feit dat aankopen dichtbij of op de laatkoers worden uitgevoerd, terwijl verkopen just op of dichtbij de biedkoers worden uitgevoerd.

Trade volume index (TVI) is vergelijkbaar met de ‘on-balance volume’ (OBV) indicator. De OBV meet, evenals de TVI, het momentum in een bepaald aandeel door volume te relateren aan koersveranderingen. Het loont vaak naar de OBV trend te kijken, als de OBV curve stijgt zal ook vaak de koers stijgen, en omgekeerd.

on-balance volume indicator

Helemaal interessant wordt het als de OBV curve al daalt, terwijl de koers van het aandeel nog stijgt, dit kan op een trendbreuk wijzen, het zou kunnen dat de slimste handelaren hun posities al aan het verlaten zijn.

Bekender is nog de relative strength indicator (RSI). Deze vergelijkt de omvang van de recente appreciatie vergeleken met de recente verliezen om de huidige situatie met een cijfer te kunnen weergeven als over-aangekocht (een RSI van boven de 70) of oververkocht (een RSI van onder de 30). Hieronder ziet u dit in een plaatje:

relative strength indicator (RSI)

Bedenk wel, een aandeel kan langere tijd oververkocht of over-aangekocht blijven. Dit gebeurt onder bijzondere omstandigheden als de vooruitzichten van het aandeel zich tamelijk dramatisch wijzigen. U kunt dus niet blind varen op de RSI, als komt een dergelijke langdurige oververkochte of over-aangekochte situatie ook weer niet zo heel vaak voor.

Toch hebben wij het idee dat het shorten van een zwaar over-aangekochte situatie, in welke de RSI al geruime tijd boven de 70 is statistisch gezien behoorlijk kansrijk is. Het is in dergelijke situatie wel raadzaam niet alleen naar technische indicatoren te kijken maar proberen te achterhalen wat de fundamentele reden is van zoveel kooplust.

Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er een zogenaamde ‘short-squeeze’ aan de gang is. Dit is een situatie waarbij de shorters door kooplustigen worden overvleugeld waardoor ze door margin calls gedwongen worden hun posities te sluiten, dat wil zeggen, ze zullen de geshorte aandelen op de markt terug moeten kopen.

Hoewel short squeezes betrekkelijk zeldzaam zijn kunt u zich beter afzijdig houden want deze situaties willen nog wel eens uit de hand lopen en het timen van het juiste short moment is alles behalve eenvoudig. Beroemd is de Volkswagen short squeeze. De gedwongen terugkoop van de aandelen stuwde de koers van het aandeel dusdanig hoog op, van 210 tot 1005 euro in twee dagen, dat het bedrijf korte tijd de hoogste marktkapitalisatie ter wereld genoot ($370 miljard).

hoogste marktkapitalisatie ter wereld VW

Natuurlijk viel de koers na afloop zwaar terug, het is dus in dergelijke gevallen altijd zo dat er een moment komt om te shorten, maar de bepaling van dat moment is alleen na afloop eenvoudig. Wie van te voren had voorspelt dat de VW koers dusdanig uit de hand zou lopen dat het bedrijf de grootste marktkapitalisatie ter wereld zou krijgen was van te voren voor gek verklaard.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.