Enkele belangrijke regels bij daytrading

Bestudeer eerst de markt en de sector van het aandeel dat u heeft uitgekozen voordat u aan daghandel gaat doen. Veel daghandelaren zien prachtige technische patronen in de grafieken van hun favoriete aandelen zoals dubbele bodems of kop- en schouderpatronen, zonder zich te realiseren dat de markt als geheel niet beweegt of zelfs de andere kant opgaat.

In feite houden we hier een pleidooi voor de top down benadering welke we in eerdere artikelen uiteen hebben gezet. U kunt nog zo’n prachtige dubbele bodem hebben ontdekt in uw aandeel, als de markt en/of de sector die dag zwak is, heeft een positie innemen om te profiteren van die dubbele bodem vaak weinig zin.

Kijk dus altijd eerst naar de markt. Welke kant gaat het op? Wat doen de technische indicatoren? Waar zijn de belangrijke steun- en weerstandniveaus? Vervolgens moet ook op de relatieve sectorperformance worden gelet. Pas als markt en sector meewerken loont het om posities in te gaan nemen en dan kunt u alle technische kennis loslaten op uw aandeel. Er zijn zelfs daghandelaren die dat laatste min of meer overslaan en alleen de relatieve sterkte en zwakte handelen.

Blijf van de kleintjes af

Aandelen onder de $10, eigenlijk zelfs die onder de $20 hebben weinig tot geen institutionele investeerders als aandeelhouders. Ten eerste omdat deze aandelen goedkoop zijn voor een reden. Ten tweede omdat de professionele partijen er niet makkelijk in of uit kunnen zonder de koers te beïnvloeden.

De koersen van kleinere aandelen zijn daarom vaak in handen van de kleinere beleggers en die beleggen vaak redelijk willekeurig of door nieuws gedreven. Om deze reden werkt technische analyse slecht of helemaal niet. U kunt niet van de grafieken op aan en bent daarom een belangrijk kompas kwijt. U wordt eigenlijk betrekkelijk stuurloos losgelaten in een zee waarin u de speelbal van toevallige golven bent.

Daarnaast kunnen transactiekosten een belangrijke rol spelen bij kleinere aandelen, simpel omdat u er meer van moet kopen en verkopen. Veel brokers hanteren geen uniform tarief onafhankelijk van de hoeveelheid aandelen. De transactiekosten kunnen zeker een rol gaan spelen als u ‘scalpt’. Bij deze strategie, snel in en uit een aandeel stappen voor een minieme winst, is het de bedoeling om deze zo vaak mogelijk te herhalen. Onderzoek naar de beste broker voor daytrading is key.

Betrek het volume bij uw beschouwing

Het handelsvolume is simpel gezegd de brandstof welke een beweging continueert. Aandelen die door een groot volume worden gedreven blijven vaak de ingezette richting opgaan, terwijl aandelen met geringer volume veel willekeuriger bewegen. Het beste is om te handelen in aandelen die minimaal een volume van 500.000 aandelen per dag verhandelen. Veel minder is gevaarlijk. Bij een dunne handel kan de uitgang heel nauw worden en dat kan makkelijk tegen u gaan werken mocht een trade niet de goede kant opgaan. U wilt dat er altijd voldoende biedingen zijn als u uw positie wilt verlaten. Dat is iets waar u van op aan moet kunnen.

Wij willen u tevens wijzen op de voordelen van het handelen in aandelen die niet alleen een hoog volume hebben, maar ook een aanzienlijk hoger volume dan ze normaal gesproken laten zien.

Een aandeel waar het handelsvolume aanzienlijk hoger is dan normaal, heeft een grotere kans een trend te laten zien en die trend zal doorgaans ook langer aanhouden. Dat zijn nu precies de situaties waar we als daghandelaren naar op zoek zijn, sterke trends die aanhouden.

Kortom, hoe hoger het volume, des te kleiner het risico is, dat u er niet snel uit kunt zonder veel te verliezen en des te groter de kans dat de zich ingezette beweging in het aandeel zich continueert. Dit geldt helemaal als het volume aanzienlijk hoger is dan normaal.

Hoeveel ben ik bereid te verliezen?

Dit is een andere kwestie die daghandelaren zich moeten afvragen. Veel nieuwe daghandelaren denken hier onvoldoende over na. U moet zich bij elke trade afvragen hoeveel u bereid bent te verliezen en de stop loss op deze niveaus zetten. U dient zich namelijk te realiseren dat zelfs de beste handelaren 40-50% van hun trades mis zien gaan. Het is dan zaak om de verliezen per trade te beperken, zodat de winnende trades gemiddeld meer opleveren dan de verliezende trades verliezen.

In dat geval blijft u winnen, zelfs als uw percentage succesvolle trades onder de 50% ligt, tenzij het er echt ver onder ligt natuurlijk.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.