Wat is day trading?

Volgens sommige beursspecialisten is ‘buy and hold,’ het aankopen van aandelen voor de langere termijn zoals grote beleggers als Warren Buffett plegen te doen, een zaak van het verleden. Dat lijkt ons behoorlijk overdreven, er zijn nog altijd een heleboel goede bedrijven waarvan de omzet en winst aanzienlijk sneller groeien dan de economie. Ook herinvesteren van dividenden in aandelen met een hoog dividendrendement, zoals Nestlé of Unilever, levert op termijn een uitstekend rendement op.

Dergelijke bedrijven oppikken als ze nog relatief goedkoop zijn, blijft een uitstekende strategie. U kunt uw investering verveelvoudigen, maar slechts één keer verliezen, dus uw succespercentage hoeft bij een portefeuille van dergelijke aandelen niet eens zo groot te zijn. De winnaars stijgen doorgaans aanzienlijk meer dan de verliezers omlaag gaan.

Toch blijkt de praktijk harder. Er zijn maar weinig beleggers die de markt langdurig verslaan. Het selecteren van deze winnende aandelen en het vasthouden aan de strategie, ook al is er op korte termijn tegenslag, is weinigen gegeven. Daarnaast is het geen strategie met een hoog adrenalinegehalte. U moet bovendien erg goed zijn in het lezen en interpreteren van balansen en andere financiële rapportage en behoorlijk wat afweten van bedrijfsvoering en markten. Ook dat is niet iedereen gegeven.

Als u dergelijke vaardigheden niet bezit en als u van wat meer beweging houdt, is day trading (daghandel) het andere uiterste. Dit is handel; het heeft niets met investeren te maken. De fundamenten van de onderneming zijn betrekkelijk irrelevant. U hoeft eigenlijk geen financiële rapportage te doorgronden, omdat u korte tot zeer korte ritjes maakt. U koopt en verkoopt op dezelfde dag, met als oogmerk steeds een kleine winst te pakken.

Het is wel een stuk “spannender” dan een Buffett strategie, maar is het ook winstgevend? Wel, in zekere zin is het meer een kunde dan een wetenschap, maar er valt toch behoorlijk wat over te zeggen. Zo is niet alle day trading hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld verschillende strategieën:

  • Scalpen. Het onmiddellijk verkopen nadat een kleine winst is geboekt, met als oogmerk dit vele malen per dag te herhalen.

  • Fading. Het shorten van aandelen na een snelle opwaartse beweging, gebaseerd op de aannames dat het aandeel ‘overbought’ is, dat veel vroege kopers winst zullen nemen en dat veel resterende kopers schrikken van een daling en ook gaan verkopen.

  • Dagelijkse keerpunten vinden. De bedoeling is om te profiteren van de dagelijkse volatiliteit van het aandeel, proberen om de laagste of hoogste koers te identificeren, een positie in te nemen en deze te sluiten bij het volgende keerpunt.

  • Momentum. Een strategie die gebruikmaakt van nieuws of een door hoog volume gedragen sterke trend, totdat er tekenen komen dat de trend gaat keren.

Er zijn een aantal simpele manieren om te beginnen met day trading:

Zet een wekelijks winstdoel

Wekelijkse doelen zijn beter dan dagelijkse doelen, want de laatsten creëren een behoorlijke druk. Een simpel monetair doel voor de week (laten we het op $300 houden als simpel getallenvoorbeeld) is een aardige manier om te starten.

Als u wekelijks $300 wilt winnen kunt u bijvoorbeeld het verlies per trade beperken tot $200, terwijl u winst neemt op uw trade bij $300. Begint u de week met een verliezende trade dan zult u twee winnende trades moeten maken om uw doelstelling te bereiken, en geen verdere verliezen. De strategie is winstgevend als u in de buurt komt van de 50% winsttrades.

Hoeveel geld heeft u nodig voor daytrading?

Dat hangt er vanaf in welke financiële producten u handelt:

  • U kunt in de valutamarkt vaak al met $500 starten, vanwege de enorme hefboom die mogelijk is. Let wel, dit startkapitaal kan makkelijk in de eerste trade al zijn geëlimineerd vanwege de mogelijk grote hefboom die u gebruikt. Let dus goed op hier.

  • Op de Amerikaanse optiemarkt geldt de ‘pattern day trading’ regel. Dat houdt in dat als u vier of meer trades op dezelfde dag opent en sluit binnen een periode van vijf dagen dan heeft u een minimum kapitaal van $25.000 nodig. In de praktijk betekent dit dat u zeker $30.000 nodig zult hebben. Ondanks deze kapitaaleis kunt u met opties niet meer dan uw inleg kwijt raken (tenzij u ongedekt opties schrijft, wat ons vrijwel nooit een goed idee lijkt). Bedenk wel dat opties vaak een enorme spread hebben, het verschil tussen de bied en de laatkoers, wat de daghandel een stuk minder interessant maakt. Ook laat de liquiditeit van de optie handel vaak te wensen over. Voor de Europese optiehandel geldt trouwens geen kapitaaleis zoals voor de Amerikaanse optiehandel van toepassing is.

  • Bij handel in turbo’s en sprinters kunt u al met $1000 tot $5000 terecht, al geldt hier min of meer hetzelfde als bij valuta daghandel: u kunt heel snel door uw kapitaal heen zijn.

  • Futures en contracts for difference (CFD’s) zijn andere producten waar vanwege een zware hefboom een geringe kapitaalinleg nodig is, maar ook hier geldt dat als u niet razendsnel uit de startblokken schiet met een paar winnende trades u snel uw hele kapitaal kwijt kunt spelen. Ook moet u letten op de spread, het aanzienlijke verschil tussen bied- en laatkoersen, welke zeker het scalpen tot een onaantrekkelijke strategie maken.

  • Daghandel met aandelen is gebonden aan reglementaire limieten. Op Amerikaanse markten is net als bij de optiehandel een minimale kapitaaleis van $ 25.000 wanneer u onbeperkt wilt kunnen day traden.

Keuze van de markt

Een volgende keuze is in welke markt u gaat handelen. Dit zal grotendeels afhangen van de hoeveelheid kapitaal die u tot uw beschikking heeft. Zoals hierboven al uiteengezet, de minimum benodigde hoeveelheid kapitaal loopt nogal uiteen van markt tot markt. Het hangt er ook van af of, en zo ja hoeveel margin u bereid bent te gebruiken. Het gebruik van margin is handig voor de daghandel, maar het moge duidelijk zijn, het is bepaald een tweesnijdend zwaard.

We zouden u ook niet aan willen raden om direct met uw hele kapitaal te gaan handelen, en al helemaal niet met een flinke margin. Begin met een klein deel van uw kapitaal (er zijn ook sites waar u eerst ‘droog’ kunt oefenen. Dat wil zeggen, u kunt handelen met een fictief bedrag om uw strategie te testen).

U dient zich terdege bewust te zijn van het feit, hoewel er velen zijn die met day traden hun brood verdienen, dat er nog meer day traders zijn die hier geld mee verliezen. Begin dus klein met day trading.

Keuze van het day trading instrument

Waar gaat u nu in handelen? In principe maakt dit niet heel veel uit, maar om geschikt te zijn voor de daghandel moet een financieel instrument aan een aantal eigenschappen voldoen:

  1. Het moet voldoende volatiel zijn. Een instrument waar gedurende de dag weinig beweging in zit, is niet erg interessant om in te handelen.

  2. Het moet voldoende liquide zijn. U moet te allen tijde makkelijk en zonder zelf de koers te beïnvloeden in en uit het financiële instrument kunnen stappen. Ook moet de spread, het verschil tussen bied- en laatkoers, zo gering mogelijk zijn, anders verdwijnt veel van uw mogelijke winst in dit verschil.

Met name vanwege dit laatste punt is daghandel in opties vaak een minder goed idee. De meeste opties zijn niet liquide genoeg en de spread is vaak erg groot.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.