Let op de markt met daytrading

Veel daghandelaren zijn zo gefocust op het ontwaren van patronen in de financiële instrumenten waarin ze handelen dat de richting van de algehele markt uit hun zicht verdwijnt. Dit is jammer omdat maar liefst 85% van alle aandelen met de markt mee beweegt en deze correlatie wordt belangrijker naarmate de tijdshorizon van handelen korter is.

Vanwege deze hoge correlatie is het lonend om oog te houden voor de markt als geheel en vooral niet tegen de trend in te handelen. Wat de markt als geheel betreft kunnen we een onderscheid maken tussen:

  •  Een ‘inside’ dag, de markt beweegt zich binnen de laagste en hoogste koersen van de voorgaande dag.
  •  Een ‘outside’ dag, de markt beweegt zich buiten de trading range van de voorgaande dag.

Ter illustratie, hieronder ziet u eerst een grafiek van een ‘inside’ dag, gevolgd door een ‘outside’ dag:

Let op de markt met daytrading

 In een ‘outside’ dag maakt de markt een nieuwe tweedaagse laagste of hoogste koers, in een ‘inside’ dag blijven de koersen binnen die van de dag ervoor. Simpel zat, maar is het ook van belang?

Jawel, een ‘inside’ dag is typisch voor een markt die geen duidelijke richting kan vinden, maar betrekkelijk richtingloos ronddobbert. Voor daghandelaren is dit geen fijne situatie omdat er vaak wel interessante set-ups voor de daghandel kunnen worden geïdentificeerd. Deze leiden vervolgens zelden tot veel beweging en dat is heel frustrerend. Sommige daghandelaren houden er daarom helemaal mee op gedurende dergelijke ‘inside’ dagen.

Steun en weerstand

Andere parameters van de algehele marktontwikkeling om in de gaten te houden zijn de steun- en weerstandsniveaus. Als u bijvoorbeeld in een long trade zit, is het bepaald onhandig als de algehele markt vlakbij een belangrijk weerstandsniveau zit. Dit beperkt de kans op een uitbraak en verhoogt de kans op een neergaande beweging.

Voor de algehele markt kunt u het beste kijken naar de stand van de S&P 500 future (tickerscode ES). Hou goed de steun en weerstandsniveaus in de gaten en ga geen long posities vlak onder belangrijke weerstandsniveaus, of short posities vlak boven belangrijke steunniveaus aan. Hiermee beperkt u de kans op een succesvolle trade.

Het is belangrijk om oog te houden voor de richting van de algehele markt (met wederom de S&P 500 als beste indicator) en er zijn genoeg daghandelaars die dit negeren, of zelfs onjuist interpreteren. Dat laatste lijkt verrassend maar is het niet. Veel handelaren worden in verwarring gebracht door de financiële media.

Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat alle financiële zenders melden dat de S&P 10 punten winst boekt terwijl de trend die dag toch naar beneden is. Dit kan als de S&P hoger is geopend (een zogenaamde ‘gap up,’ een opening aanzienlijk boven de sluiting van de voorgaande dag, zodat er een discontinuïteit ontstaat in de grafiek).

In een dergelijk geval kan u als daghandelaar makkelijk op het verkeerde been worden gezet door de financiële media die zegt: ‘S&P stijgt!’ Een long positie is vaak geen goed idee in een dergelijk ‘gap up,’ en ook de vrolijke kleur groen waarmee de index en veel aandelen worden gekleurd in het handelsplatform kunnen u dan op het verkeerde been zetten.

Het is ook handig om niet alleen rekening te houden met de richting van de markt (en deze juist te interpreteren) maar ook waar we zijn ten opzichte van het hoogste en laagste punt van de dag in de markt. Voor deze ‘plaatsbepaling’ kunt u eigenlijk het beste deze ruimte tussen de hoogste en laagste koers van de dag in drie zones verdelen.

Vervelend is namelijk dat in zone 2, de middelste zone, er vaak sprake is van richtingloze handel. De bears en de bulls houden elkaar hier immers in evenwicht. Het openen van daghandel posities is hierdoor minder geschikt in deze zone. In de bovenste zone, zone 1, hebben de bulls de overhand, waardoor long trades de meeste kans hebben, terwijl het omgekeerde geldt voor zone 3, waar de bears de overhand hebben. Short posities werken dan vaak beter.

Een bezwaar is natuurlijk dat we alleen op het einde van de dag een overzicht hebben van de trading range van de markt. U kunt daarom het beste na een uur handel de markt in dergelijke zones verdelen, maar hou wel in het achterhoofd dat deze een voorlopig karakter hebben. Hou dit van tijd tot tijd in de gaten.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.